Waar ben je naar op zoek?DOcume
Maarten
De Groot
Trainer & consultant

EVEN VOORSTELLEN; MASTER MAARTEN

Graag willen wij je voorstellen aan onze Master Maarten! Wie is Maarten de Groot eigenlijk? Waar wordt hij enthousiast van en waar is hij bijvoorbeeld trots op? Allemaal vragen waar je hier antwoord op krijgt.

Een grote passie voor groei en ontwikkeling van organisaties

In de wereld van Lean zijn er een aantal mensen die niet alleen veel kennis hebben van Lean, maar ook een diepgaande passie hebben voor het bevorderen van groei en ontwikkeling van de mens in organisaties. Maarten de Groot is zo'n persoon, hij is een doorgewinterde professional met meer dan 22 jaar ervaring in het Lean vakgebied.

Maak kennis met Maarten

Maarten heeft zijn ervaring opgedaan in diverse sectoren, beginnend in de productie-industrie, voordat hij zijn weg vond naar de zakelijke dienstverlening en zorg. Naast de aandacht voor het elimineren van verspillingen en flow krijgen in de processen, heeft hij veel aandacht voor de ontwikkeling van de mens in die organisaties. Het is daarom ook niet verrassend dat Maarten naast Lean trainer ook gecertificeerd NLP trainer is. Met het coachen van mensen in organisaties maakt hij daarvan veelvuldig gebruik. Trainer zijn bij Masters in Lean past hem daarom uitermate goed. Zijn missie? Cursisten wijzer maken en hen ook op zichzelf laten reflecteren en hen enthousiasmeren om continu te verbeteren, zodat ze niet meer anders willen. Daarnaast is hij als gastdocent, leiderschapsontwikkeling en verandermanagement verbonden aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. 

Uiteraard zit hij in zijn vrije tijd ook niet stil. In de uren dat hij niet bezig is met Lean, geniet hij van de prachtige omgeving van Arnhem, waar hij rondfietst op zijn eigen gemaakte mountainbike. Naast het fietsen, doet hij ook het hele jaar door aan beachvolleybal. “Lekker spelen in het zand om doodmoe onder de douche te stappen, daar geniet ik enorm van”, aldus Maarten.

Meer plezier geeft meer motivatie

Binnen Masters in Lean verzorgt  Maarten veel trainingen, zoals de Yellow Belt en Green Belt. Hij ziet het als zijn missie om mensen enthousiast te maken voor het werken met Lean en hen de tools te geven om daarin succesvol te zijn in hun eigen Lean-trajecten. Wat Maarten erg waardeert aan de open trainingen binnen Masters in Lean is de mogelijkheid om deelnemers van verschillende bedrijven samen te brengen, waar ze van elkaar kunnen leren en betrokken raken bij elkaars leerproces.

Maarten gelooft sterk in het belang van motivatie bij het aanleren van nieuwe vaardigheden. “Ik geloof dat wanneer mensen er plezier in hebben, ze er ook echt wat mee gaan doen”, vertelt Maarten enthousiast. Zijn grootste doel als trainer is het aanwakkeren van het vuur voor Lean en mensen in organisaties te inspireren met het 'Lean virus'.

De reis naar Masters in Lean

Zijn reis naar Masters in Lean begon met een groot project bij Liander, waar hij Sjoerd Loeffen ontmoette. Door deze connectie rolde hij in de trainingen van Masters in Lean en daar voelde hij zich meteen aangetrokken tot het team, de fijne open sfeer en de leuke trainingen die werden aangeboden. Hij waardeert het om deel uit te maken van een groep die dezelfde visie nastreeft en daarnaast de vrijheid om je eigen stijl te behouden. 

Waarom vindt Maarten het zo leuk om onderdeel te zijn van Masters in Lean? “Er worden een aantal keer per jaar hele leuke en originele activiteiten georganiseerd, waardoor je leuk contact krijgt met je collega’s die je normaal niet veel of nooit ziet. Dat maakt de verbinding met elkaar weer groter”, vertelt hij enthousiast.

Wakker worden en wakker blijven

Maarten gelooft dat echte verandering pas plaatsvindt als mensen kritisch gaan denken en uit hun comfortzone stappen. “Ik vind het iedere keer weer mooi om te zien als mensen ‘wakker worden’. Dus zelf inzien dat ze iets moeten doen, omdat dit het beste is voor henzelf en hun team. Niet omdat ze het moeten doen, maar omdat ze zich bewust zijn van de waarde van de verandering.”

Zijn trots ligt in het feit dat hij een blijvende verandering kan realiseren en een blijvende impact kan hebben op de mensen met wie hij werkt. Voor Maarten draait het allemaal om het creëren van een omgeving waarin respect voor elkaar en een passie voor verbetering centraal staan.

Wat brengt de toekomst?

Hoewel Maarten vooral gefocust is op het heden, hoopt hij nog vele jaren een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de groei van individuen en organisaties. Zijn ‘true north' is om ooit een omgeving te creëren waarin mensen worden aangemoedigd om anders te denken, respect voor elkaar te hebben en zich in te zetten voor continue verbetering.

Maarten de Groot is dus niet alleen een expert in Lean en trainer bij Masters in Lean, maar hij is ook een toegewijde mentor en coach die wordt gedreven door zijn passie voor groei en ontwikkeling. 

“Op het moment dat ik na een aantal jaar een appje krijg van oud cursisten die mij laten weten dat ze weer een Lean project hebben afgesloten en dat ze er dus nog steeds mee bezig zijn, dan voel ik mij gelukkig. Een blijvende verandering realiseren, dat is waar ik het uiteindelijk allemaal voor doe!”