Waar ben je naar op zoek?DOcume

Graag willen wij je voorstellen aan onze Master David! Wie is David van Elk eigenlijk? Waar wordt hij enthousiast van en waar is hij bijvoorbeeld trots op? Allemaal vragen waar je hier antwoord op krijgt.

We kunnen wel zeggen dat David niet vies is van een avontuur, zowel zakelijk als privé heeft hij al heel wat kilometers afgelegd. David is sportief en heeft geen last van hoogtevrees.

Zijn grote passie is reizen. Dit doet hij graag met zijn vriendin Judith, maar ook met vrienden. Van wildkamperen in de Alpen tot verre reizen. Hij maakt graag tijd vrij voor zijn vrienden, voor een etentje of een drankje in de kroeg (als het straks weer kan), maar dit kan natuurlijk ook thuis. Hij woont samen met Judith in een oud huis, uit 1895, in Zwolle. Dichtbij het centrum, dus de gezelligheid is om de hoek.

Als we David vragen sinds wanneer hij besmet is geraakt met het Lean-virus, gaan we terug in de tijd. negentien jaar geleden kreeg hij de mogelijkheid bij zijn toenmalige werkgever, waar hij werkte als logistiek business consultant, om de training Green Belt en Black Belt te volgen in Amerika. Al een tijdje daarvoor was ook de vader van David al besmet met het Lean-virus; dus aan de keukentafel werden alle technieken uitgebreid doorgenomen!

“Besmet met het Lean-virus aan de keukentafel!”

Eén Lean voorbeeld heeft David niet. Er zijn meerdere mensen geweest in zijn loopbaan die hem inspireren; John Maccain een trainer die hij ontmoette in America, was een man die van top tot teen Lean uitstraalde en de eerste man die ervoor zorgde dat David besmet raakte met het Lean-virus.
Later in zijn carrière werkte David samen met General Manager Ricardo Kandelman, een Braziliaan die met een enorme drive en intrinsieke motivatie processen wilde veranderen en dit met veel plezier samen met de mensen oppakte. Last but not least natuurlijk zijn eigen vader: ‘hoe hij in die tijd een enorme verandering heeft neergezet bij Nefit Bosch, hoe hij de theorie naar de praktijk heeft gebracht en echt een transitie binnen de organisatie heeft weten te realiseren’. Daar heeft David veel van geleerd.

Waarde creëren is een van de speerpunten als je naar de Lean theorie kijkt; dit past David ook thuis toe. Niet hoe hij zo efficiënt mogelijk de boodschappen doet, maar wel hoe hij zijn tijd indeelt. Waarde is voor hem, goed contact met de mensen om hem heen hebben, tijd hebben om leuke dingen te kunnen doen zoals reizen, sporten en plezier hebben met familie en vrienden. Als je naar zijn carrière kijkt, is een groot incasso proces bij Essent een project geweest waar hij samen met de mensen in zijn team miljoenen heeft kunnen besparen. Dit was een enorme waarde voor het bedrijf en natuurlijk ontzettend gaaf om te realiseren.

Het meest trots is hij op een project waarbij hij met meerdere teams aan de slag is gegaan om een verbetering in te zetten. David kijkt binnen zo’n proces ook juist naar wat iemand verder kan helpen, waar liggen zijn/haar ambities en waar wordt hij/zij blij van? Op een dag kwam er een collega bij David die vroeg wat hij met Anne had gedaan… Dus David vroeg zich af waar heeft hij het over? Ik heb geen idee. De collega van Anne had hem in geen 30 jaar zoveel zien lachen! Wauw, een mooier compliment kan je niet krijgen. Over waarde creëren gesproken 😉.

David hoopt als trainer voor zijn cursisten altijd een veilige sfeer te creëren, een plek om te delen en te leren. Dit doet hij vol enthousiasme. Het mooiste is om de cursisten te zien groeien, een stap verder te zien komen. Het maakt dan ook niet uit van welk niveau je komt, als je maar verder komt. David biedt zijn trainingen graag aan door middel van eenvoudige praktijkvoorbeelden; het moet wel herkenbaar zijn.

Een ultieme droom voor David zou zijn wanneer hij zijn hobby (wielrennen, mountainbiken) kan combineren met een Lean project! Het Team Jumbo-Visma begeleiden met een Lean gedachte bijvoorbeeld!