Waar ben je naar op zoek?DOcume

Wat is lean?

Lean, je hebt er vast wel eens over gehoord. Maar wat is Lean nou eigenlijk? Hoe heeft deze methode zich door de jaren heen ontwikkeld en waarom is het zo succesvol?

De historie van Lean

De oorsprong van de Lean methodiek ligt in Japan bij de autofabrikant Toyota. Aan het eind van de 19e eeuw was er veel sprake van handmatige productie. In de 20ste eeuw vond hier een verschuiving in plaats en ontstond er steeds meer massaproductie, waarvan de Ford autofabriek het bekendste voorbeeld is. Henry Ford creëerde een lopende band voor de fabricage van auto’s. Met behulp van gestandaardiseerde onderdelen werd de Ford-T geassembleerd. Het grootste nadeel hiervan was dat elke auto precies hetzelfde was.

Toyota bracht na de Tweede Wereldoorlog een bezoek aan de fabriek van Ford. Bij terugkomst in Japan kwam Toyota er snel achter dat deze methode niet ging werken in hun fabriek. Bij massaproductie had je namelijk veel ruimte nodig om alle voorraden op te slaan, maar omdat Japan een stuk kleiner is dan de VS was deze ruimte er niet. Als alternatief is Toyota gestart met de ontwikkeling van het Toyota Productie Systeem (TPS). TPS is gebaseerd op het elimineren van verspillingen in een proces.

De voordelen die Toyota had ten opzichte van Ford

  • Meer tevreden medewerkers
  • Minder benodigde tussenvoorraad
  • Minder fouten in het productieproces
  • Minder inspanningen verrichten in het productieproces
  • Minimale benodigde investering in productiecapaciteit

Wat betekent Lean?

Lean betekent dus in het kort: leren werken zonder verspillingen. Naar aanleiding van bovenstaande bevindingen kwam dr. James P. Womack tot de conclusie dat TPS erg efficiënt was en gaf hij het de naam “Lean”. Lean is het label dat is geplakt op de manier van denken en doen bij Toyota. Duidelijk was dat Toyota met minder moeite en middelen, meer en betere auto’s kon maken. Lean is tegenwoordig de meest gebruikte methode voor het verbeteren van processen. Lean werken is een manier van werken waarbij alles en iedereen in een organisatie zich richt op het creëren van waarde voor de klant in alle processen. Hierbij is het belangrijk de klant centraal te stellen zodat maximale toegevoegde waarde wordt geleverd voor de klant tegen minimale inspanning.

Lean heeft een positief effect op zowel medewerkerstevredenheid, klanttevredenheid als op de winst voor de organisatie.

Is mijn organisatie geschikt voor Lean?

Lean heeft zich het eerst verspreid in de productiewereld. Maar Lean is meer dan enkel tools en processen en is niet alleen iets voor organisaties in de productie. Toyota ziet het zelf als een totaal-managementsysteem. Vanuit hier heeft het begrip ‘Lean’ zich ontwikkeld tot ‘Lean Management’ zoals we het nu kennen.

Tegenwoordig zijn er veel bedrijven die wel eens van Lean hebben gehoord, maar ook veel bedrijven die Lean al succesvol hebben toegepast. Enkele voorbeelden van branches waar Lean erg succesvol kan zijn en waar wij veel ervaring hebben opgedaan:

Wil je weten hoe jouw organisatie Lean kan worden?

Wij denken graag met je mee over de mogelijkheden voor jouw organisatie. Neem contact op voor meer informatie.

[[Ik wil contact]]