Waar ben je naar op zoek?DOcume

Duurzaamheid

Van sneeuw naar zomerse temperaturen naar storm, we wonen in Nederland en daar kan dit alles in vier weken tijd aan ons voorbij gaan. Heb jij je huis al laten verduurzamen? Heb jij al zonnepanelen? Dan komen zijn deze investeringen afgelopen weken zeker tot zijn recht.

Waarom schrijven wij van Masters in Lean een artikel over duurzaamheid? Wij geloven in duurzaam ondernemen. Samen zijn wij verantwoordelijk voor de wereld van morgen. Hoe geven we een leefbare wereld door aan onze kinderen en kleinkinderen? Allereerst proberen wij ons steentje bij te dragen aan de natuur door verduurzaming van ons kantoorpanden zo zuinig mogelijk om te gaan met energie Op koude dagen zoals deze trekken wij een dikke trui aan in plaats van de verwarming wat hoger te draaien.

Daarnaast is het zo dat duurzaamheid een sterk verband heeft met de Lean filosofie. Zo bestaan Lean en duurzaamheid bijvoorbeeld beiden uit een drie-eenheid, ofwel 3-P’s.

Lean: purpose, process & people

Duurzaamheid: people, planet & profit

Lean werken is een manier van werken waarbij alles en iedereen in een organisatie zich richt op het creëren van waarde voor de klant in alle processen. Een manier om te gaan werken met de Leanmethode is door verspillingen inzichtelijk te maken en te reduceren – ook heel duurzaam en wel zo prettig voor onze aarde aangezien de grondstoffen meer en meer op raken.

Een tweede reden om te gaan werken volgens de Lean-methode is om de bewustheid te vergroten bij werknemers – people; deze zien we bij beiden terugkomen! Werknemers vormen de spil van een organisatie: als zij zich goed voelen en het beste uit zichzelf kunnen halen, dan halen ze ook het beste uit de organisatie. Werknemers krijgen meer verantwoordelijkheid, je zet ze in hun kracht en zij worden er gelukkiger van. Win-win!
Samenwerken is een belangrijke speerpunt binnen de Lean gedachte. Je komt sneller tot goede oplossingen, je leert elkaar ook beter kennen als collega’s en verkleint het gevoel van hiërarchie.

“Lean resulteert in minder verspillingen, een prettige werksfeer en structuur binnen de organisatie.”

Dan nog een laatste verband tussen Lean en duurzaamheid. Laten we eerlijk zijn; het neerzetten en integreren van een Lean-strategie kost tijd, geld en energie. Maar het resulteert in minder verspillingen, een prettige werksfeer en structuur binnen de organisatie. Je krijgt er veel energie voor terug! Ditzelfde geldt voor duurzaamheid. Het kost tijd om anders te gaan denken. Het recyclen van kleding, materialen bijvoorbeeld is niet zomaar geregeld. Dit kost tijd en ook energie, maar het levert zoveel op!

Wat doet Masters in Lean aan duurzaamheid? Vervoer naar opdrachtgevers is onze grootste uitdaging op het gebied van CO2 uitstoot. We compenseren al 5 jaar met behulp van ‘Trees for All’ onze eigen CO2 uitstoot. Daarnaast maken wij gebruik van hybride en elektrische auto’s, wat bijdraagt aan de CO2-reductie. De hybride auto’s worden binnen 2 jaar vervangen voor volledig elektrische auto’s. Hiermee zijn wij bijna volledig CO2 neutraal. Ons eigen kantoor maakt gebruik van 100% groene stroom en er zijn uiteraard elektrische laadpalen.

Daarnaast steunen we Stichting Edukans. Iedereen die een opleiding, training of cursus heeft gevolgd bij Masters in Lean kan zijn ervaring daarmee delen op Springest, Nederlands grootste aanbieder van online trainingen. Ervaringen zijn heel waardevol in de online oriëntatie. Zo helpen oud-deelnemers de zoekenden. Voor elke gedeelde ervaring maken wij een bedrag over aan Stichting Edukans. In het filmpje hieronder wordt goed weergegeven waarom we dit doen!

Natuurlijk is onze core business dat we onze Lean kennis delen met organisatie en met jou door middel van trainingen die wij geven! Tevens werk je automatisch heel erg lean wanneer je gebruik maakt van onze Master in Process App! Zo helpen wij ook andere organisaties te verduurzamen door Lean te gaan werken.