Waar ben je naar op zoek?DOcume
Ebbers Timmerfabriek / Bouw

Met plezier kwaliteit vergroten

Op een veilige manier data registreren en omzetten naar een hogere kwaliteit

“Goed verdiepen in de wensen van onze klanten en zorgen dat zij positief worden verrast door ons vakmanschap”. Dat is het motto van Ebbers Kozijnen. Ebbers kozijnen en Masters in Lean hebben sinds 2014 al een prettige samenwerking. Destijds heeft Masters in Lean hen geholpen met de eerste stappen naar een Lean leadership in de timmerfabriek. Recent zijn zij gestart met een nieuwe kunststoffabriek. Afgelopen jaar zijn zij bij Masters in Lean teruggekomen met de wens om ook de processen in de nieuwe kunststoffabriek te optimaliseren m.b.t. het registreren van kwaliteit en hier ook te blijven verbeteren. Het bedrijf is de afgelopen jaren namelijk hard uit hun jasje gegroeid dus het werd tijd voor een volgende stap in Lean doorontwikkeling. Uiteraard stond Masters in Lean samen met Masters in Proces klaar om hen te ondersteunen!

Tevens wenste Ebbers ondersteuning bij het realiseren voor KOMO kwaliteitsregistratie voor hun kozijnen (een collectief keurmerk dat in de Nederlandse bouw wordt gebruikt). Het werd vooral van belang om de rapportages voor dit keurmerk te digitaliseren om zo efficiënter en veiliger te kunnen werken. 

Ebbers Kozijnen is producent van houten en kunsstof kozijnen en gevelelementen. Bij Ebbers kunt u bouwen op een ervaring van bijna 190 jaar en op de vakkundigheid van vakbekwame medewerkers. Dat resulteert in - op een Lean wijze geproduceerde - buitenkozijnen, binnenkozijnen en hefschuifpuien van blijvende topkwaliteit.

Uitdaging

Ebbers Kozijnen groeide uit zijn jasje. Het aantal werknemers groeide en de projecten werden groter. Op zo’n moment is het van groot belang om alle data netjes te registreren, om ervoor te zorgen dat alles veilig en soepel verloopt. Hierin konden nog verbeterstappen worden gemaakt. Om de gewenste KOMO en harde groei te behouden moest hier een oplossing voor worden gevonden. De data moest met zo min mogelijk moeite worden geregistreerd. Vervolgens werd het van belang om de werknemers te motiveren en coachen om dit ook daadwerkelijk te onderhouden. Fouten maken mag, leer ervan en verzin een goede oplossing. Aan de slag dus!

Oplossing

Om deze uitdaging op te lossen is er gebruikt gemaakt van de kwaliteiten van Masters in Process. Digitalisering werd van groot belang om het rapporteren van de data zo snel en goed mogelijk te laten verlopen. Er werden flexibele formulieren ingezet om dit vervolgens om te zetten in duidelijke rapportages voor de KOMO. Tijdens interessante en leerzame trainingen hebben de medewerkers geleerd om om te gaan met deze nieuwe manier van registreren en tevens is hun mindset veranderd. Waar veel medewerkers eerst wellicht dachten de fouten te verdoezelen, registreren zij nu fouten en bedenken zij een oplossing. De obstakels worden dus gezien, geregistreerd en aangepakt.

Resultaat

Het registreren van de geanalyseerde data en mogelijke obstakels binnen de kunststoffabriek van Ebbers wordt nu door iedere werknemer met aandacht en zorg gedaan. Dankzij de digitalisering van het proces biedt Ebbers nu zonder veel moeite een hoge kwaliteitsgarantie. Intern is het oplossend denkvermogen vergroot, zonder harder te rennen. Door het verbeteren van de digitale registratie is er nu meer tijd over voor veiligheidsinspecties en het uitvoeren van projecten. De registratie gaat daar nu niet ten koste van en dat is het mooiste resultaat. De medewerkers van Ebbers hebben ingezien dat fouten maken mag en dat het oplossen daarvan juist vakmanschap is. Dit hoort net zo bij je vak als het uitvoerende gedeelte. Je kunt beter voorkomen dan oplossen!

Masters in Lean is op dit moment nog betrokken bij het leanproces binnen Ebbers en blijft hierna beschikbaar voor begeleiding om te ondersteunen en adviseren. De registratie van data gaat gemakkelijk, veilig en goed. Er is recent nog een keurmerk geweest en waar de medewerkers destijds een week deden over het zoeken van alle data wordt dat nu met een druk op de knop gedaan. Een mooi resultaat dus! 

Benieuwd welke processen jij kunt doorbreken?

Wij leveren maatwerk gericht op resultaat, in alle lagen van de organisatie. Ik ga graag vrijblijvend met jou in gesprek!

Contact
Harm
te Plate
Managing partner