Waar ben je naar op zoek?DOcume
Sjoerd
Plagman
Lean planner

EVEN VOORSTELLEN: MASTER SJOERD

Graag stellen wij je voor aan onze Master Sjoerd Plagman! Wie is Sjoerd? Waar wordt hij blij van? Wat vindt hij zo leuk aan werken met Lean en wat zou hij graag nog willen bereiken? Je leest het allemaal in dit artikel!

"Een bezig bijtje"
Sjoerd is 'een bezig bijtje' en zal zich niet snel vervelen. Hij woont samen met zijn vrouw, twee kinderen en hond Hummer in een gezellig huis. Dat gezellige huis kwam er niet zomaar, er heeft namelijk een grote verbouwing plaatsgevonden. Het efficiënt te werk gaan zit bij Sjoerd in zijn vezels dus daar is hij zelf een onderdeel van geweest. “Ik ben echt van de details, dus ook bij de verbouwing van ons huis werkte ik stap voor stap uit wat er moest gebeuren en wat we nodig hadden in welke fase, mijn vrouw werd er weleens gek van”, vertelt Sjoerd lachend. 

De verf van de uitbouw is net droog, de zolder is recent verbouwd en nu is hij alweer druk met de nieuwe slaapkamer van zijn dochter. Sjoerd zit dus niet graag stil. In zijn vrije tijd kun je hem vinden op de crossbaan. “Ik vind het heerlijk om in het weekend op de crossmotor te rijden, lekker om mijn hoofd leeg te maken en het liefste off-road te rijden.” Daarnaast staat hij iedere zaterdagochtend ook nog op het voetbalveld om zijn zoon te supporten, pakt hij zo nu en dan de mountainbike om eropuit te gaan én is hij lid van de sportschool. “Ik ben wel een uniek lid voor mijn sportschool, ik betaal namelijk wel maar ben er eigenlijk nooit, ik kom er steeds minder aan toe.”

Van Defensie naar Lean
Dat Sjoerd een doorzetter en harde werker is, zijn we het binnen Masters in Lean allemaal over eens. Hij begon zijn carrière namelijk bij defensie. Toen hij precies 16 jaar en 9 maanden was kon zijn avontuur beginnen. Na het afronden van alle facetten van de algemene opleiding verdiepte hij zich in de techniek van defensie, met specificatie van de helikopters als vliegtuigonderhoudstechnicus. “Deze fase was leuk, maar ik moest ook wennen. Waar ik de eerste twee jaar fysiek ontzettend werd uitgedaagd en altijd aan moest staan, was het nu wat anders. We moesten vaak wachten op leveringen. Soms zat je een hele dag koffie te drinken en mocht je af en toe helpen bij bestaande helikopters. Dat was niets voor mij.”

Toen er binnen defensie werd besloten dat er een grote groep werknemers moest afschalen, offerde Sjoerd zich op. “Ik voelde aan alles dat dit het moment voor mij was om wat anders te gaan doen. Na verschillende werkplekken vond ik een nieuwe baan. Ik werd aangenomen door Hans (destijds werkzaam bij dat bedrijf) en toen is het Lean-balletje gaan rollen.” Sjoerd ontdekte de waarde van Lean en wist meteen: dit past perfect in het plaatje dat hij voor ogen had.

Een MIL topper
Nadat Hans na een aantal jaar vertrok, werd Sjoerd opgebeld. “Hans belde mij of ik nog iemand kende die paste in het team van Masters in Lean waar hij ondertussen werkzaam was. Ik had het toen niet enorm meer naar mijn zin op mijn werk en dacht: dit moet ik zelf gaan doen.” Zo gezegd, zo gedaan: Sjoerd zette de stap en werd een MIL topper. “Ik diende bij de een mijn ontslag in en startte meteen bij Masters in Lean. Alles viel voor mij toen op z’n plek.” Wat hij zo leuk vindt aan werken bij Masters in Lean? De combinatie van Lean werken en de nuchtere mentaliteit! 

Waarom Lean?
Als wij aan Sjoerd vragen waarom hij Lean zo leuk vindt dan heeft hij zijn antwoord al snel klaar liggen. “Als alles tot in de puntjes is geregeld en uitgedacht en het dan dankzij Lean precies op zijn plek valt, ben ik echt blij! Je kunt namelijk van alles bedenken, maar als het in de praktijk ook echt werkt krijg ik daar enorm veel energie van.” Het meest trots is Sjoerd op zijn project bij Enexis. In dit project is hij aan de slag gegaan als korte termijn planner en was zijn grootste doel om meer tijd te winnen door efficiënter te werk te gaan. Hij zorgde voor meer ruimte en ging van een overvolle agenda naar tijd over. “Er is vaak zo veel mogelijk, veel bedrijven denken over het algemeen erg standaard en negatief: er moet bezuinigd worden, er moeten werknemers weg dus we gaan maar mensen ontslaan. Ik laat graag zien dat het ook anders kan.” Doordat er nu wat tijd is ontstaan in de agenda binnen zijn functie, wil hij ook graag zijn initiatief weer oppakken en dit tevens gebruiken als praktijkopdracht voor zijn Black Belt.

Terug naar Defensie
Sjoerd hoopt ooit nog eens terug te gaan naar Defensie. Nee, niet als onderhoudstechnicus, maar als Lean Master. “Het was daar 13 jaar geleden echt wel een rommeltje, er ging bakken met geld uit zonder na te denken, er waren geen efficiënte plannen en toen moesten er ineens heel veel werknemers weg.” Het contrast met commerciële bedrijven is zo ontzettend groot, wat ook logisch is. Defensie is niet ingericht om kostenefficiënt te zijn en daar gaat het volgens Sjoerd mis. Volgens Sjoerd kan dat namelijk beter, daarom zou hij met zijn Lean denkwijze graag nog eens om een hoekje willen kijken. “Ik heb altijd gezegd, als ik iets kon veranderen daar dan weet ik hoe we dat moeten doen: met Lean.” Een ultieme droom voor Sjoerd om dus terug te keren bij zijn oude basis als Lean Master. Wie weet wat de toekomst brengt!